Goed geregeld.

DAB+: digitaal radio luisteren, maar dan gratis

DAB+ is op termijn de vervanger van de FM en nu al beschikbaar in heel Nederland: een gratis radiosignaal dat net als FM gewoon beschikbaar is in de ‘lucht’. Naast autoradio’s, wekkerradio’s en stereotorens met DAB+ is er nu ook een mobiele telefoon met deze nieuwe manier van radio luisteren: LG Stylus 2 DAB+. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Oftewel: Digitaal radio luisteren zonder dat het van je mobiele data afgaat.

Zenders
Tientallen radiostations zijn te beluisteren via DAB+, zoals NPO radio 1, Radio 538 en 100% NL, een volledig overzicht vind je hier. Goed nieuws: het DAB+ netwerk wordt steeds uitgebreider. Er komen meer DAB+ zendmasten waardoor de ontvangst verder zal verbeteren. Ben je in het buitenland? Dan kan je de buitenlandse aangesloten DAB+ radiostations beluisteren. Je ontvangt dan niet meer de Nederlandse zendmast. Ben je bijvoorbeeld lekker op vakantie in Spanje, dan kan je via de Spaanse zendmasten de Spaanse radiostations ontvangen. Sí, señor/señorita, dan steek je ook nog wat van de taal op. Net zoals radio luisteren via FM is DAB+ ook helemaal gratis.

Nooit meer zenders zoeken
Het gebruiksgemak van DAB+ radio is ook groot. Bij FM moet je eerst zoeken naar de juiste frequentie om een zender goed te ontvangen. Een DAB+-radio leest de stations bij een zoekopdracht zelf in en presenteert alle beschikbare zenders, zodat jij snel en makkelijk een keuze kunt maken.

Kraakhelder
Het geluid van DAB+ is ruisvrij en helder. Op plekken waar de ontvangst minder goed is, ruist en kraakt FM. Vooral de FM ontvangst op mobiele telefoons is meestal niet optimaal, omdat je antenne (het kabeltje van de koptelefoon) niet helemaal geschikt zijn om als antenne te fungeren. Bij DAB+ werkt dit anders: je hebt ofwel goede ontvangst ofwel helemaal geen ontvangst. In de praktijk zullen DAB-radio’s op veel plaatsen toch goed geluid geven, ook als de ontvangstkwaliteit slechter is.

LG Stylus 2 DAB+
In het toestel zit een DAB+ chip waarmee je digitaal naar radio kunt luisteren over de speakers of via de hoofdtelefoon. Dit kan elke hoofdtelefoon zijn. De chip zit namelijk in het toestel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *