Goed geregeld.

Update: Android 5.0 Lollipop

Sony heeft aangekondigd dat het nieuwste besturingssysteem Android 5.0 Lollipop naar een aantal Sony Xperia toestellen brengt. Ook LG en Samsung verwachten een deel van hun toestellen op korte termijn te updaten met Android Lollipop. Maar wat doet dit besturingssysteem en wat is er nieuw? Een antwoord op deze vragen lees je hieronder!

Het Android verhaal

Miljoenen mensen over de hele wereld maken al gebruik van het Android besturingssysteem op hun smartphone en/of tablet. Deze Android-gebruikers is het waarschijnlijk al opgevallen: de unieke naam van het besturingssysteem. De verschillende versies van het Android besturingssysteem worden namelijk vernoemd naar een dessert of andere lekkernijen. Zo bestaat er al Android KitKat, Jelly Bean en Ice Cream Sandwich. Binnenkort komt daar dus Android Lollipop bij.

Besturingssysteem: wat doet het?

Eenvoudig gezegd bestuurt het besturingssysteem je smartphone. Het besturingssysteem zorgt bijvoorbeeld voor het opstarten en afsluiten van applicaties. Maar ook het uiterlijk van het menu (de software) van jouw smartphone wordt mede bepaald door het besturingssysteem. Welke veranderingen het uiterlijk van Android Lollipop heeft ondergaan vergeleken met de vorige versie lees je hieronder.

Het uiterlijk

Het meest opvallende aan de nieuwe versie van het Android besturingssysteem is het uiterlijk. Het design heeft de afgelopen jaren geen grote veranderingen ondergaan. Daar is met Android 5.0 Lollipop dus verandering in gekomen. De combinatie van felle, rijke kleuren zorgt voor een strak uiterlijk. Door het gebruik van schaduwen en andere effecten heeft Google geprobeerd meer diepte aan het uiterlijk te geven. Dit is goed gelukt. Animaties – zoals het openen van een app – worden realistisch weergegeven.

Notificaties

Een handige nieuwe functie in Android Lollipop is de manier waarop je notificaties ontvangt. Meldingen van berichten kun je nu bijvoorbeeld ook lezen en op reageren vanuit het vergrendelscherm. Zo reageer je eenvoudig en snel op bijvoorbeeld een WhatsApp bericht. Ook bevat Android Lollipop een zogeheten ‘prioriteiten modus’. Wanneer je deze modus hebt ingeschakeld word je niet continu lastiggevallen met notificaties van verschillende applicaties. Je kunt dan ook aangeven welke apps je wel mogen ‘storen’ in deze modus, en welke apps niet. Handig als je even niet gestoord wilt worden!

Beveiliging

Ook het ontgrendelen van je scherm heeft Google op een slimme manier ingericht. Zo hoef je je telefoon niet meer te ontgrendelen wanneer je een bluetooth apparaat – zoals een ‘smartwatch’ – hebt gekoppeld aan je smartphone. Zodra je je smartphone aan iemand anders geeft en je bluetooth apparaat dus verder verwijderd is van je smartphone, wordt de vergrendeling weer aangezet. Erg handig, maar vooral veilig!

Welke toestellen krijgen een update?

Niet ieder toestel krijgt de nieuwste Android update. Voorlopig verwachten wij dat de Samsung Galaxy S4, S4 mini en Galaxy Note 3 een update krijgen. Dit geldt ook voor de HTC One mini 2, LG G2, Sony Xperia Z2 en Z1 Compact. Zodra de update voor jouw smartphone beschikbaar is zal je hiervan een melding krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *