Goed geregeld.

2D, 2,5D en 3D schermen!? Wat is dat eigenlijk?

Soms komen wij in telefoonomschrijvingen van fabrikanten nieuwe termen tegen. Deze maand lazen wij een “2,5d beelscherm” als omschrijving van een beeldscherm van een LG. Een 2,5 dimensionaal scherm klinkt als een mooi marketingwoordje. Maar wat is dat eigenlijk een 2,5D scherm? We kennen allemaal de reguliere, platte beeldschermen van onze smartphones, tablets en televisies. Dit zijn 2-dimensionale schermen (hoogte x breedte). Telefoonfabrikanten maken al een tijdje 3D schermen. Op smartphones vinden wij tegenwoordig ook een 2,5D scherm. Wat is dit en wat is de toegevoegde waarde van een zogenaamd 2,5-dimensionaal scherm?

2D scherm

Bij een smartphone met een 2D-Scherm is het scherm recht en is het ingebouwd in de ‘body’ van het toestel. Er bevinden zich randen aan de zijkant van het scherm. Deze randen zijn niet afgerond. Je vind ze op bijna alle telefoons: van de eerste Nokia tot de laatste nieuwste iPhone 6s.

3D scherm

Bij een telefoon met een 3D-scherm zijn de hoeken afgerond en ligt het scherm bovenop de ‘body’. Er bevinden zich dus geen randen aan de zijkant van het scherm. Het scherm is aan de zijkant licht gebogen waardoor het beeld meer ‘uit’ het toestel komt. De elektronica moet hierbij ook buigbare ondergronden te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de unieke Samsung Galaxy S6 edge, waarin Samsung term ‘hoek’ al in de naam heeft genoemd en de hoeken zijn afgerond. Het scherm ligt erbovenop en komt als het ware uit de telefoon. Als de telefoon plat op tafel ligt zie je notificaties aan de zijkant van de telefoon, handig!

2,5D scherm

De term is in feite gebaseerd op een echte ontwerp, het is dus niet alleen een mooie marketingterm. Een 2,5D scherm zit precies tussen een 2D en 3D scherm in. Het bevat een lichte kromming aan de rand van het glazen scherm. Denk hierbij aan een scherm dat op de ‘body’ van de telefoon ligt, maar waarbij de hoeken licht zijn afgerond. Het effect hiervan is subtiel maar draagt bij aan een strakke en elegante uitstraling. De elektronica onder het half gebogen scherm is recht. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijker, goedkoper en steviger te produceren is dan een gebogen scherm met gebogen elektronica eronder. Dankzij de kleine afrondingen aan de randen van het scherm wordt ‘swipen’ (met je vinger vegen over het scherm) gemakkelijker en voelt dit soepeler.  Je zoeft met je vinger over het scherm en je stoot je niet aan randen of hoekjes. Voorbeelden van telefoons met 2,5D schermen zijn de LG G5 of de LG K8.

3d-schermen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *