Goed geregeld.

energieveiling

Waar moet je op letten bij andere energie aanbiedingen? Wat is een energieveiling of een collectieve inkoop van energie? Is een energieveiling wel zo voordelig? Soms kan je meer besparen door zelf een keuze te maken voor energieleverancier en aanbieding.

Hoe werkt een energieveiling?

Vrijwel alle energieleveranciers doen mee aan energieveilingen. Zo bieden energieleveranciers zoals De Nederlandse Energie Maatschappij, Oxxio en Nuon, tijdens een energieveiling tegen elkaar op met lage energieprijzen. De energieleverancier die de laagste energieprijs heeft binnen de gestelde voorwaarden, wint de energieveiling. Als klant kun je je inschrijven op deze energieveilingen. Mensen die zich hebben ingeschreven, hoeven pas een definitieve keuze te maken als het beste aanbod bekend is.

Door wie wordt een energieveiling georganiseerd?

Energieveilingen worden vaak door consumentenorganisaties georganiseerd. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis, de Vaste Lastenbond en de Consumentenbond. De populariteit van het organiseren van energieveiling is sinds 2011 toegenomen. Zo melden steeds meer organisaties zich aan om een groep consumenten een voordelig energietarief te kunnen aanbieden door middel van een energieveiling.

Een energieveiling is niet per definitie voordelig

Er doen meestal maar enkele leveranciers mee aan een energieveiling waardoor je een beperkt aanbod krijgt. De korting wordt vaak beloofd op de marktprijs, maar het is lastig om te bepalen wat daar precies mee bedoeld wordt. Wat de echte prijs wordt die je betaalt is daarom nooit geheel duidelijk. Als je meedoet terwijl je nog aan een contract vast zit is het ook van belang er op te letten dat je geen boete krijgt van je huidige energieleverancier.

Omdat er maar één de winnaar kan zijn heb je uiteindelijk geen keuze in de uiteindelijke leverancier, of het groene of grijze stroom wordt, de looptijd en of je een vast of variabel tarief hebt. Je kunt vaak ook niet direct overstappen naar de energieleverancier van het collectief. Er zitten vaak namelijk enkele maanden tussen het moment van inschrijven en de ingangsdatum van het nieuwe energiecontract. Het is dus niet per definitie voordeliger om een energiecontract via een energiecollectief af te sluiten. In veel gevallen kun je meer besparen door zelf een keuze voor energieleverancier en energie aanbieding te maken.