Goed geregeld.

Besparen op je energieverbruik: de televisie

Met de daling van de temperatuur in de koude wintermaanden, neemt het gebruik van de televisie toe. Maar hoeveel stroom verbruikt je televisie eigenlijk en hoe bespaar je op het stroomgebruik van je tv? Je leest het hieronder!

De hoogte van het energieverbruik van je televisie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft de grootte van het scherm, de helderheid, maar ook de digitale ontvanger invloed op het energieverbruik van je televisie. In vergelijking met plasma-, LCD- en beeldbuistelevisies verbruiken LED-televisies het minste energie.

Schermgrootte en helderheid

Een groter scherm verbruikt meer energie dan een kleiner scherm. Hoe helderder het televisiescherm, hoe meer energie een plasma televisie verbruikt. Bij een LED- of LCD-televisie heeft dit een kleinere invloed op het stroomverbruik.
Tip: zet de helderheid van je plasma televisie lager om energie te besparen!

Stand-by

De televisies van tegenwoordig kunnen vaak niet écht uitgeschakeld worden. In de stand-by modus verbruikt de televisie nog steeds energie. Dit wordt ook wel ‘sluipverbruik’ genoemd.
Tip: schakel de televisie volledig uit door middel van een stekkerdoos met een aan- en uitknop en bespaar op het stille verbruik!

Digitale ontvanger

Wanneer je digitale televisie kijkt, kan het zijn dat je hiervoor een extra ontvanger gebruikt. Omdat dit vaak een apart apparaat is, verbruikt hij ook extra stroom. Ook op de digitale ontvanger kun je stroom besparen door middel van een stekkerdoos met aan- en uitknop.

Energielabel

Televisies hebben tegenwoordig een energielabel. Hieraan kun je zien hoe energiezuinig een televisie is. Hieronder vind je een overzicht van het energieverbruik van een tv op basis van het energielabel.

Energielabel Gemiddeld jaarverbruik Energiekosten per jaar

 

Schermgrootte 32 inch 42 inch 32 inch 42 inch
A++ 35 kWh 55 kWh € 10 € 15
A+ 50 kWh 80 kWh € 15 € 20
A 65 kWh 100 kWh € 14,50 € 25
B 90 kWh 140 kWh € 20 € 35
C 125 kWh 200 kWh € 30 € 45

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.